Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Τα πολεμικά και μεταπολεμικά έτη

Ο ερχομός του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν μια παγκόσμια τραγωδία, αλλά ωφέλησε τη βιομηχανία δίσκων. Ξαφνικά οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες των ένόπλων δυνάμεων πολλών κρατών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά και τη χρησιμοποίηση του εξοπλισμού καταγραφής ήχου.
Οι βιομηχανίες ψυχαγωγίας του Hollywood και αλλού κλήθηκαν να ηχογραφήσουν μουσική για την ψυχαγωγία των στρατευμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατός υποστήριξε την ηχογράφηση των συνηθισμένων δίσκων 10-ιντσών (ο πρότυπος καταναλωτικός δίσκος από το 1900 περίπου) και δίσκων διαμέτρου 16-ίντσών, που κατασκευαζόταν από εύκαμπτο πλαστικό βινύλιο. Ήταν παρόμοιοι με τους δίσκους που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τους ραδιοεκφωνητές για να καταγράφουν τα προγράμματα. Διαρκούσαν 15 λεπτά περίπου και θα μπορούσαν να σταλούν στο εξωτερικό χωρίς το φόβο να σπάσουν.

Ο Αμερικάνικος στρατός ξηράς πειραματίστηκε επίσης με άλλες μορφές καταγραφής, όπως η μαγνητική καταγραφή στο καλώδιο, για χρήση από τους δημοσιογράφους. Αν και αυτές οι συσκευές δεν είχαν κανένα πραγματικό αντίκτυπο στη βιομηχανία δίσκων, ήταν ένα σημάδι γι’ αυτό που θα επακολουθούσε.
Με το τέλος του πολέμου, πολλοί στη βιομηχανία δίσκων ήλπισαν για ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη μουσική ψυχαγωγία στο σπίτι. Οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές ήταν εν εξελίξει.

Το 1928 αναπτύχθηκε, αρχικά στη Γερμανία, η μαγνητική ταινία. Οι Γερμανοί εφευρέτες βελτίωναν τη μαγνητική ταινία καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '30 και στις αρχές της δεκαετίας του '40. Aνέπτυξαν ένα όργανο καταγραφής ταινιών αποκαλούμενο Magnetophon (μαγνητόφωνο). Τη δεκαετία του ΄40, οι γερμανικές επιχειρήσεις AEG και I.G. Farben είχαν βελτιώσει την τεχνολογία των συσκευών μαγνητικής καταγραφής και, μετά το 1945, έγιναν η βάση καταγραφής ταινιών. Η χρήση αυτών των συσκευών καταγραφής θα έφερνε σύντομα επανάσταση στην παραγωγή δίσκων και στη μουσική κινηματογραφική παραγωγή. Η τεχνολογία πέρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και το 1946 η εταιρία Ampex άρχισε την παραγωγή του πρώτου οργάνου καταγραφής ταινιών. Το 1947 και το 1948 ο Αμερικανός παρουσιαστής Bing Crosby χρησιμοποίησε ένα Magnetophon για να καταγράψει 26 ραδιοφωνικές εκπομπές που μετάδοθηκαν αργότερα από το ραδιο-δίκτυο ABC.

Μερικοί κατασκευαστές, προς το τέλος της δεκαετίας του '30, είχαν προσφέρει "υψηλής πιστότητας" – HF - ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Μια σχετικά νέα αγγλική επιχείρηση, η Decca, άρχισε την πώληση HF δίσκων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τον όρο ΥΨΗΛΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ (HIGH FIDELITY)– HF - εννοούμε ένα σύστημα, στο οποίο οι ήχοι που καταγράφονται, αναμεταδίδονται ραδιοφωνικά, ή αναπαράγονται, αντιστοιχούν όσο το δυνατόν περισσότερο στον αρχικό ήχο. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικό, δεδομένου ότι το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ανιχνεύσει τους ήχους από μερικές δεκάδες Hz μέχρι περίπου 20 kHz. Η επίτευξη της πιστής αναπαραγωγής, απαλλαγμένης από τη παραμόρφωση, βάζει πολύ επίπονες απαιτήσεις στην τεχνολογία. Διάφορες τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για να βελτιώσουν την ποιότητα.
Μια τέτοια τεχνική είναι το σύστημα Dolby για τη μείωση του θορύβου. Σε απλό επίπεδο, αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των σημάτων υψηλής συχνότητας του ήχου, την εγγραφή σε μαγνητοταινία, και έπειτα κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, τη μείωση τους στο αρχικό επίπεδό τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση του θορύβου, χωρίς να καταστρέφει την ποιότητα του ήχου. Οι παραλλαγές Dolby χρησιμοποιούνται σήμερα με πολλές μορφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανθρώπινο αυτί είναι πολύ ανεκτικό. Παραδείγματος χάριν, η μέση τηλεφωνική γραμμή περνά μόνο τις συχνότητες στη σειρά 300 Hz έως 3.400 Hz. Αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των συχνοτήτων που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος, αλλά είναι αρκετά αποδεκτό για τις περισσότερες συνομιλίες .
Κατόπιν, το 1948 και το 1949, οι επιχειρήσεις της Victor και της COLUMBIA παρουσίασαν το νέο δίσκο 45rpm (στροφών το λεπτό) για τα singles και το δίσκο LP (33 στροφών) για τα λευκώματα. Αυτοί οι νέοι δίσκοι HF χαρακτήρισαν μια νέα εποχή στην ψυχαγωγία κατ’ οίκον.
Το LP (33στρ.) εφευρέθηκε το 1947 από τον Peter Goldenmark για την εταιρία CBS. Διπλασίασε το χρόνο αναπαραγωγής και βελτίωσε την ποιότητα του ήχου. Οι πρώτες ηχογραφήσεις LP ήταν:
· Mendelsson, Violin Concerto
· Tschaikowsky,Fourth Symphony
· South Pacific

Δεν υπάρχουν σχόλια: